Visa tiesa apie… grikius ;)

Ar žinojote, kad mūsų lietuviški grikiai maistingumu ir naudingomis savybėmis niekuo nenusileidžia prabangiajai ir taip išgirtajai Bolivijos balandai? Grikių kruopos yra vienos maistingiausių iš visų. Japonų dietologas Dž. Azava, sudarydamas naudingiausių ir energetiškai vertingiausių produktų sąrašą PIRMU numeriu įrašė GRIKIUS. Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: angliavandenių, baltymų, riebalų, daug kalcio, jodo, B grupės vitaminų, organinių rūgščių, geležies, fosforo, cinko, molibdeno, rutino. Šios maistingos medžiagos, esančios grikiuose, yra žmogaus organizmo funkcionavimo pagrindas.

Pateikiame jums salotų su grikiais receptą.

Lietuviškų spalvų salotos su tahini padažu

Salotoms reikės:

0.5 stiklinės virtų grikių;

0.5 geltonos saldžiosios paprikos;

1 pomidoro;

salotų lapų;

krapų.

Pačias salotas siūlome gardinti tahini padažu. Gaminamas jis iš tahini pastos. Tai trintų sezamų sėklų pasta, kuri dar tik pradeda atsirasti lietuvių virtuvėse. Tačiau ši pasta yra puikus šaltinis Omega 6. Jei rasite kelių spalvų pastos, Marija rekomenduoja rinktis šviesesnę, nes ji yra švelnesnio (ne tokio kartaus) skonio. Beje, pagal žemiau esantį receptą pagamintas tahini padažas puikiai tiks ne tik salotoms, bet ir mėsos ar kitiems daržovių patiekalams. Keiskite juo mūsų visų lietuvių taip mėgstamą grietinę :).

Padažui reikės:

1 šaukšto tahini pastos;

2 šaukštelių citrinos sulčių;

1 šaukšto sezamų ar kito neutralesnio skonio aliejus (extra virgin alyvuogių aliejus yra kartokio skonio, tad naudoti šiame recepte nerekomenduojame);

0.5 šaukštelio medaus;

1 šaukšto vandens (jo galima dėti ir daugiau, tuomet padažas bus skystesnis);

krapų, druskos ir pipirų pagal skonį.

 

Gaminimas

  1. Sūdytame vandenyje išvirkite grikius. Jų galite išsivirti ir daugiau, ir turėti pasiruošus šaldytuve.
  2. Sumaišykite visus ingredientus, skirtus padažui.
  3. Kubeliais supjaustykite papriką.
  4. Pomidorus supjaustykite griežinėliais ar skiltelėmis.
  5. Suplėšykite salotų lapus.
  6. Grikius ir daržoves dėkite į dubenį ir užpilkite padažu.

 

Renatos komentaras

renata„Puikus receptas! Grikiai yra išties teisingas pasirinkimas :). Šias salotas ypač rekomenduočiau pusryčiams. Jos taip pat puikiai tinka ir pietums. Tik vertėtų nuo jų susilaikyti vakare, nes grikiai – angliavandeniai. Vakarui reikėtų rinktis kuo mažiau angliavandenių turinčio maisto. Beje, priekabių turiu prie tahini padažo. Kontroliuojančioms savo mitybą iš šio padažo recepto išimkite medų.“

Dėl asmeninės dietistės konsultacijos visada galite kreiptis į Renatą užpildžiusi šią anketą.

Skanaus!

 

2017 07 03
Įrašo kategorijos: _STIMULUS naujienos

Palikite komentarą